Özel Güvenlik Eğitim Kurumları Emir Yazısı PDF Dosyası Olarak Ekte Bilgilerinize Sunulmuştur.
Ayrıca buradan da okuyabilirsiniz.
T.C.
İÇİŞLERİ BAKANLIĞI
Emniyet Genel Müdürlüğü ^ '¿Olb
E-POSTA
Sayı :4 7 2 2 7 7 1 5 -4 5 2 5 8 -6 3 2 4 6 -/r? ? ^ f ./2015
Konu : Özel Güvenlik Eğitim Kurumlan
İlgi : 12/09/2014 tarih ve 47227715-45258/(63246)-117014 sayılı emir yazı.
5188 sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun’un Uygulanmasına İlişkin
Yönetmelik’in 32’nci maddesinde “Bilgi ve belgelerin eksiksiz olarak teslim edildiği
anlaşıldığında, eğitim merkezinin bulunduğu ilde, sorumluluk bölgesi esasına göre başkanı
emniyet müdürü veya jandarma subay sınıfı bir rütbeli olan ve özel güvenlikle ilgili birimde
çalışan üç kişiden oluşan bir inceleme komisyonu görevlendirilir. Bu komisyon tarafından,
tesisin özel güvenlik eğitimi verilmesine uygun olup olmadığı, eğitim araç ve gereçleriyle,
teçhizatın yeterli olup olmadığı, yangına karşı gerekli önlemlerin alınıp alınmadığı, belge ve
bilgilerin gerçeği yansıtıp yansıtmadığı araştırılarak, belirlilen yerde eğitim merkezi açılıp
açılamayacağına ilişkin bir rapor düzenlenir... ” hükmü yer almaktadır.
17/07/2012 tarih ve 2012/42 nolu Genelge’nin 11.1. maddesinin (b) bendinde "Eğitim
kurumlan eğitime başlangıç bildirimlerini, kursiyer isimlerini ve ders planını eğitime
başladıkları gün veya en geç ertesi günü mesai bitimine kadar Şube Müdürlüğü/Biiro
Amirliğine bildireceklerdir. Bu süreleri aşan bildirimler dikkate alınmayacak, verilen eğitim
geçersiz sayılacak ve kursiyerler yapılacak olan sınavlara kabul edilmeyecektir. Buna bağlı
olarak kursiyerlerin doğacak mağduriyetleri ile ilgili adli ve idari sorumluluk tamamen eğitim
kurumlarına ait olacaktır.
Özel güvenlik eğitim kurumlan, eğitim dönemi bitiminden sonra, eğitimin hangi
tarihte başlayıp hangi tarihte neticelendiğini, kaç kişinin eğitime katıldığını, kaç kişi ile
tamamlandığım, kursiyerlerin silahlı veya silahsız eğitim alma durumlarını içeren eğitim
kurumu yöneticisinin imzasının olduğu bir üst yazı ile eğitim alan kursiyerlere ait devam
saatinin de yer aldığı EK-3 ’de gösterilen bildirim çizelgesi ile birlikte, disket veya CD
ortamında, çıktısı ile beraber valiliğe bildireceklerdir. ” ,
(ç) bendinde "Yönetmeliğin 32 nci maddesi gereği sorumluluk bölgesi esasına göre
başkanı emniyet müdürü veya jandarma subay sınıfı bir rütbeli olan, özel güvenlikle ilgili
birimde çalışan üç kişilik inceleme komisyonunca, eğitim kurumu açmak üzere Bakanlığa
başvuran kuruluşların EK-5 'de gönderilen formda belirtilen hususlar doğrultusunda
Bakanlığımızdan gelecek yazıya müteakiben incelenerek rapor hazırlanması gerekmektedir.
Yerinde yenileme eğitimi için bünyesinde özel güvenlik birimi olan yerler tarafından
yapılacak başvuru sonrası Kanunun “Eğitim ” başlıklı 14 üncü maddesine göre, yerinde
eğitime münhasır olmak üzere oluşturulacak inceleme komisyonunca EK-6 'da gönderilen
form doğrultusunda inceleme yapılacak, inceleme neticesinin olumlu olması halinde eğitim
verilmesine müsaade edilecektir. İncelemeye dair raporlar Şube Müdürlüklerince muhafaza
edilecektir. ” ifadesi yer almaktadır.
Sayfa 1 /3
Özel güvenlik eğitiminin kalitesini yükseltmek ve müfredatta belirtilen uygulamalı
derslerin daha anlaşılır ve öğrenilir şekilde olmasını sağlamak amacıyla ilgi emir yazımız
ekinde gönderilen yeni inceleme raporları doğrultusunda eğitim kurumlarının incelenmesi,
eksiklik tespit edilmesi halinde 6 ay süre verilmesi ve verilen süre sonunda eksikliklerini
gidemeyenlere 5188 sayılı Kanun’un 20’nci maddesi (d) bendine göre işlem tesis edilmesi
istenilmişti.
Özel güvenlik eğitim kurumlarının çoğunluğunun uygulamalı eğitim alanlarını temin
ettikleri, ancak bulunduğu ilde veya ilçede uygulamalı eğitimlerde kullanılacak x-ray cihazı
temin etmede sıkıntı yaşadıkları Bakanlığımıza gelen yazılardan anlaşılmaktadır.
Bu nedenle, gerek iş gücü kaybına sebebiyet verilmemesi gerekse mağduriyetlerin
yaşanmaması için,
a) İlgi yazımız gereği tüm eğitim kurumlarının yeniden denetlenmesi yerine, verilen
süre sonunda şartlan yerine getirdiğini bildiren özel güvenlik eğitim kurumlarının
incelenmesi, belirtilen şartları yerine getirdiği tespit edilenlerin eğitim
bildirimlerinin kabul edilmesi,
b) Şartları yerine getiremeyen özel güvenlik eğitim kurumlarma cezai işlem
uygulanması yerine eksiklerini tamamlayıncaya kadar eğitim bildirimlerinin kabul
edilmeyeceğine dair tebligat yapılması gerekmektedir.
Ayrıca ilgi emir yazımız sonrası yapılan uygulamalar sonucu ortaya çıkan sorunların
giderilebilmesi amacıyla yeniden değerlendirme yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur;
1. Özel güvenlik eğitim kurumu dersliklerinin en az 20 m2, sınıfların ise en fazla 40
kursiyer alacak şekilde planlaması yapılacaktır. Derslik kontenjanının belirlenmesinde
her kursiyer için en az 1.2 m2 kullanım alanı ayrılarak sınıf kursiyer kontenjanı
belirlenecektir. Yazı tahtası veya slayt perdesi ile en ön sıra arasındaki iki metre
mesafe sınıfın genel ölçümü içerisinde sayılacak ayrıca iki metre mesafe düşümü
yapılmayacaktır.
2. Özel güvenlik eğitim kurumu açılmasına ilişkin inceleme raporunda belirtilen ölçü ve
standartlar konusunda tereddüde düşülmesi durumunda, gerektiğinde inceleme ve
denetleme komisyonunda kurum içi veya kurum dışından konusunda uzman kişilerin
görevlendirilmesi için valilik onayı alınacaktır.
3. Uygulamalı eğitim alanının açık, kapalı, bir kısmının kapalı veya açık olup
olmamasına değil, alanın bir bütün olmasına ve eğitim vermeye elverişli olmasına
dikkat edilecektir.
4. Uygulamalı eğitim alanı, materyal ve atış poligonunun özel güvenlik eğitim
kurumunun faaliyet gösterdiği ilden temin edilememesi durumunda, diğer illerden
temin edebileceklerdir.
5. İl dışından temin edilen uygulamalı eğitim alanı, materyal ve atış poligonuna ait
bilgiler ile yapılan protokol ve sözleşme bilgileri o il valiliğine bildirilerek uygulamalı
eğitimlerin olduğu tarih ve saatlerde denetlenmesi sağlanacaktır.
Sayfa 2 / 3
•*
6. Özel güvenlik eğitim kurumu tarafından eğitime başlamadan önce eğitim yapılacak
alanın adres, tarih ve saati ayrıntılı olarak bildirilecek, bu alanlarda uygulamalı eğitim
verilip verilmediğinin denetimi yapılacaktır.
7. Milli Eğitim Bakanlığına bağlı eğitim öğretim kurumlarında jop, kelepçe, kalkan gibi
zor kullanım aletlerinin uygulamalı eğitimlerde kullanılması öğrenciler üzerinde
olumsuz psikolojik etki yapacağından, özellikle eğitim, ders, kurs, sportif ve kültürel
etkinliklerin olmadığı saatlerde uygulamalı eğitimlerin yapılmasına özen gösterilecek,
aksi durumda eğitim verilmesine müsaade edilmeyecektir.
Bilgi ve gereğini rica ederim.
Da ğ ı t ım
Gereği Bilgi
81 İl Valiliklerine. Jandarma Genel Komutanlığına.
Özel Güvenlik Denetleme Başkanlığına.
Ayrancı Mah. Dikmen Cad.No:l 1 06100 Çankaya/ANKARA
Telefon: (0312) 462 48 52 - Faks: 4624919
Elektronik Ağ:
http://ozelguvenlik.pol.trAyrıntılı bilgi için irtibat: İbrahim EĞRİ
Polis Memuru
Telefon: (0312)462 48 52
Sayfa 3 / 3